Julialaantje

Dit kleine stationnetje in de enkelsporige lokaalbaan geeft een passeer mogelijkheid aan tegemoet komende treinen of een inhaal mogelijkheid voor treinen in dezelfde richting. Het heeft een eiland perron met aan de westzijde een onbeveiligde voetgangers oversteek van perron naar stationsgebouwtje. In het buitenste spoor ligt een aftakking naar een kort opstelspoor. Ingang westzijde is sein 35 en wissel 34. Het sein zelf is nooit geplaatst (wegens nauwelijks zichtbaar). Voor de beveiliging hoeft dat niet. Automatisch rijdende treinen volgen weliswaar de seinbeelden maar die zitten in de computer en hoeven niet perse ook zichtbaar gemaakt te worden op de baan. Dat doen we alleen maar voor het zicht, voor de bouwer en zijn publiek. Dit ouderwetse stationnetje is nog voorzien van NS armseinen.

Het toegangssein aan de oost-ingang is een vereenvoudigd (of enkelvoudig) NS vertakkings armsein.

In de veertiger jaren vorige eeuw werd het gebruikelijke bordes (met hoge en lage seinen en rode zwaluwstaart armen) vervangen door één paal met een zwaluwstaartarm half rood, half wit geschilderd en daaronder een gewone rode voorsein arm.

Dit sein werd voorafgegaan door het gebruikelijke voorsein voor vertakkinsseinen. Op de foto de toegang tot Julialaantje met het voorsein en waarschuwingsbakens. De overweg rechtsonder is nog onbeveiligd. Momenteel is daar nu een AHOB.

Van het vertakkingssein aan de oost ingang van Julialaantje is nog net de zwart-witte paal zichtbaar geheel linksboven op de foto


Een mooi compleet overzicht van seinen, bakens en borden van 1839 tot ca. 1970 is te vinden in het boek van H.G.Hesselink, 150 jaar seinen voor treinen, ISBN 90_6007_587_6. Al lang uitverkocht maar nog wel tweedehands te vinden. Misschien ook wel te leen via Bibliotheek.nl


Het enkelvoudig vertakkingssein aan de oost-ingang van Julialaantje en bijbehorend voorsein

Stop tonend

's Nachts hoofdsein rood en daaronder geel en voorsein twee gele lichten naast elkaar

Afremmen naar langzaam, volgende sein stop of langzaam wegens aftakken. In mijn geval dus rechtdoor maar bij S50 stop of rechtsaf en S52 stop of veilig.

's Nachts hoofdsein groen en daaronder geel en voorsein naast elkaar geel en groen.

Een BR86 met 3-assige coupé rijtuigen loopt net binnen en zal stoppen voor S50.

Doorrijden met baanvak snelheid

's Nachts hoofdsein twee groene lichten boven elkaar en voorsein twee groenen naast elkaar.

De achterzijde van beide uitrij seinen (S37 en S39) zijn hier ook goed zichtbaar. Het lagere sein S39 staat links van de baan wegens plaatsgebrek.

De uitrij seinen (S50 en S52) aan de west uitgang van Julialaantje op een bordes wegens te geringe ruimte naast de sporen.

S50 toont groen voor vertrek of om een doorgaande trein te laten passeren. Het oost-ingang vertakkingssein toont dan "doorrijden" (zie hierboven).